recepttar

Angol rizs
A rizst és a kockákra vágott debrecenit kevés olajon megfuttatjuk, sózzuk, borsozzuk és kétszer annyi vízzel, mint a rizs, felengedjük.
Amikor már majdnem megpuhult, akkor hozzáadjuk a mazsolát, a héjától megtisztított és kis kockákra vágott mandulát, kevés sáfrányt. Pár percig fedő alatt együtt pároljuk.
Ünnepi köretként tálaljuk.


Bernát szendvics
Húsdarálón személyenként 15 dkg debrecenit 1 kemény tojással együtt átdarálunk. Elkeverjük 2 evőkanál tejföllel, kevés mustárral, sóval, csipetnyi reszelt vöröshagymával.
Pirítós kenyérre kenve, zöldpaprikával, paradicsommal, retekkel tálaljuk.


Debreceni tokány
A debrecenit csíkokra vágjuk. A szintén csíkokra vágott füstölt szalonna zsírjában finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk és hozzáadjuk a húst. Piros paprikával megszórjuk, és kevés vízzel felengedjük. Sózzuk, borsozzuk és mellétesszük a kockákra vágott zöldpaprikát, paradicsomot. Együtt puhára pároljuk.
Hagymás tört burgonyával tálaljuk.


Gyümölcsös debreceni
A hámozott almákat, körtéket és a meggybefőttet a kockákra vágott debrecenivel együtt vajon megpároljuk. Kevés sóval ízesítjük és 1/2 dl triple-secet öntünk alá.
Burgonyapürével tálaljuk.


Töltött zsemle
A zsemléket félbevágjuk, belét kiszedjük. A debrecenit finomra vágjuk és 1 db tojással, reszelt sajttal, sóval és annyi tejföllel elkeverjük, hogy krémszerű legyen. Ezzel megtöltjük az előkészített zsemléket. Sütőben kb. 10 percig forrósítjuk.
Vacsorára, melegen, tea mellé tálaljuk.
 

Csabai puliszka
Sóval ízesített hat dl forró vízben lassú tűzön állandó keverés mellett eldolgozunk 30 dkg kukoricalisztet. Kb. 25 percig főzzük, majd a felét vajjal kikent tepsibe öntjük. Erre juhtúrót és lángolt kolbászt morzsolunk. Bevonjuk a maradék puliszkával, és olvasztott vajjal meglocsoljuk. Forró sütőben kb. 20 percig sütjük.
Forrón, salátával kínáljuk.


Gyulai pogácsa
Ötven dkg burgonyát héjában megfőzünk, majd megtisztítunk. 20 dkg lebőrözött gyulai kolbásszal együtt ledaráljuk. Eldolgozzuk 1/2 fej reszelt vöröshagymával, sóval, törött borssal, finomra vágott zöldpetrezselyemmel és 2 egész tojással.
A masszából pogácsákat formázunk, morzsába mártjuk és forró zsiradékban kisütjük. Feltétként, de önálló ételként is mártással tálalhatjuk.


Hentes szelet
A hússzeleteket jól kiverjük és vékonyán megkenjük ketchuppal. Sózzuk, vékony szalonnaszeletekkel, karikára vágott vöröshagymával, csemege uborkával és kolbásszal megrakjuk. Befedjük egy másik hússzelettel és hústűvel összezárjuk. Először kevés zsiradékon átsütjük, majd kevés vízzel és fehér borral felengedve puhára pároljuk.
Rizibizivel, saját levével tálaljuk.


Kocsispörkölt
A finomra vágott vöröshagymát olajon megfuttatjuk, majd pirosarannyal elkeverjük. Hozzáadjuk a kockákra vágott lecsókolbászt, a szeletelt zöldpaprikát és paradicsomot, majd pár percig együtt pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a kockázott sárgarépát és fehérrépát, zöldborsót, és egész kevés vízzel felengedjük. Sóval, törött borssal ízesítjük és puhára pároljuk. Galuskával tálaljuk.


Kolbászos keltekercs
Kevés zsiradékon 1/2 fej finomra vágott vöröshagymát, kockára vágott paradicsomot és zöldpaprikát fonnyasztunk, sóval, piros paprikával, törött borssal ízesítjük és vizet aláöntve pár percig pároljuk.
Közben 50 dkg, bőrétől lehúzott és darált lángolt kolbászt vízben áztatott és jól kinyomkodott 1 db zsemlével, 1/2 fej finomra vágott hagymával, csipetnyi mustárral, köménymaggal összegyúrunk. Az előre megfőzött kelleveleket megtöltjük a húspéppel és tekercseket formázunk. A tekercseket belehelyezzük a párolólébe és kb. 30 percig főzzük. Ezután a tekercseket kivesszük és a levét tejfeles habarással besűrítjük, átforraljuk.
A tekercsekre öntve, főtt burgonya körettel tálaljuk.


Kolbásszal töltött csirke
A csirkéket a töltött csirkénél szokásos módon előkészítjük. A bőrétől lehúzott lángolt kolbászt óvatosan a csirke bőre alá töltjük és a csirkét meleg sütőben  a saját kisült zsírjával állandóan locsolva sütjük.


Kolbásszal töltött palacsinta
A szokásos módon palacsintákat sütünk és finomra vágott lángolt kolbásszal megtöltjük. Táska alakúra hajtogatjuk és lisztbe, tojásba, majd morzsába bundázva bő, forró zsiradékban kisütjük.
Tartármártással tálaljuk.


Luci tésztája
A konzerv zöldbabot és a konzerv lecsót levétő! lecsurgatjuk, összevágjuk és összekeverjük. Felkarikázzuk az időközben megfőzött kemény tojásokat és a héjától megtisztított lángolt kolbászt. A főtt tésztát kivajazott üvegedénybe lerakjuk. Ráhelyezzük a tojás és a kolbászkarikákat. Áthúzzuk a lecsós zöldbabbal és tejföllel vastagon bevonjuk. Reszelt sajttal megszórjuk és előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük.


Rakott burgonya
Héjában főtt burgonyát meghámozunk és felkarikázunk. Kivajazott tűzálló edénybe teszünk belőle egy sort. Majd gyulai vagy csabai kolbászkarikákat és főtt tojásszeleteket helyezünk rá, 2-3 kanál tejföllel meglocsoljuk, apró vajdarabokat morzsolunk rá, aztán ismét a burgonya következik. Addig ismételjük a rétegeket, míg a hozzávalók el
nem fogynak. Az utolsó sor burgonya gyen, sóval ízesítjük és meglocsoljuk tejföllel.
Sütőben pirosra sütjük, salátával tálaljuk.

 

Rakott zöldbab Gábris módra
A darabolt zöldbabot sós, vegetás vízben megfőzzük és leszűrjük. Karikára vágott kolbászt adunk hozzá, és kivajazott tűzálló tálba tesszük.
1 pohár tejfölben 5-6 dkg reszelt trapista sajtot elkeverünk, majd a zöldbab tetejére öntjük.
Sütőben szép pirosra sütjük.


Szerb burgonya
Személyenként 1 fej nagyobb vöröshagymát durvára vágunk, és egy tűzálló edény aljára szórjuk. Erre rétegezzük a karikára vágott, hámozott nyers burgonyát, valamint a szeletelt lángolt kolbászt. Két-három evőkanál sertészsírt teszünk a tetejére és leöntjük három dl vízzel elkevert 1 evőkanálnyi piros paprikával.
Sózzuk, köménymaggal meghintjük és forró sütőben megsütjük.


Titok szelet
A sertéshús szeleteket jól kiverjük, sózzuk és borsozzuk. Gyulai kolbászt és csemege uborkát karikákra vágunk. Az előkészített húsok egyik felére tesszük őket, és a hús másik felét ráhajtjuk. Hústűvel összefogjuk és a párizsi szelethez hasonlóan bundázzuk. Bő, forró zsiradékban kisütjük. Köményes burgonyával tálaljuk.


Vecsési kolbászos káposzta
Harminc dkg kis kockákra vágott füstölt szalonnát zsírjára sütünk. Felét egy tepsi aljára öntjük. Egyszer átmosott savanyúkáposztát lángolt kolbászkarikákkal, köménymaggal, félbetépett babérlevelekkel, sóval elkeverünk és a tepsibe helyezzük. A szalonnasütő zsírral, a maradék szalonnakockákkal, piros paprikával áthúzzuk és tejföllel vastagon végiglocsoljuk. Aki kedveli az erőset, az cseresznyepaprikával is meghintheti.
Előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük.

vissza a címoldalra







recepttar.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!